Zorgen voor de zomer

Zorg voor de zomer | Zuinigmetwater

Zodra de zon in het voorjaar meer begint te schijnen,  neemt de vraag naar water direct toe. Massaal trekt men eropuit of maakt het gezellig in de tuin. Een ieder geniet op zijn manier van het heerlijke weer. Automatisch wordt er dan ook meer kraanwater gebruikt. Denk aan planten water geven, gazon sproeien, autowassen, zwembaden vullen, etc..

Het verbruik van water is volgens waterbedrijven op dit moment enorm hoog. Deels te verklaren doordat veel mensen thuis zitten door de coronamaatregelen. Op piekmomenten, gedurende het zonnige voorjaar, was de vraag zelfs al 70% hoger dan normaal. Om te garanderen dat er bij iedere gebruiker nog  water uit de kraan kwam, moest de waterdruk verlaagt worden. Er zijn nu al zorgen voor de zomer en het waterverbruik.

Laatste redmiddel

Normaal zoeken veel mensen in de zomervakantie hun vertier en ontspanning in het buitenland. Maar door de coronamaatregelen zijn   geplande vakanties ook geannuleerd of verplaatst. Velen zullen deze zomer dus niet- of enkel in eigen land op vakantie gaan. Dit zal resulteren in extra vraag naar drinkwater, terwijl er anders gedurende de zomervakantie meestal een terugloop in het waterverbruik te zien is. Vitens (de grootste waterleverancier in Nederland) liet onlangs weten dat in mei ruim 4 miljard liter water extra is verbruikt. Er zijn serieuze zorgen voor de zomer bij het drinkwaterbedrijf.

Het verlagen van de druk is het laatste redmiddel dat een waterbedrijf kan inzetten. Andere manieren zijn er niet meer.

Help mee en wees zuinig met drinkwater:

Zuinig omgaan met drinkwater is erg belangrijk. Het lijkt alsof water oneindig uit de kraan komt, maar niks is minder waar. Verschillende landen in de wereld hebben al te maken met droogte en zelfs water te korten, met alle gevolgen van dien. Help mee en wees zuinig met drinkwater:

1. Sproei de tuin alleen als het echt nodig is
De grond is nu al erg droog. Begrijpelijk dat u uw tuin mooi wilt houden. Echter sproei alleen als het echt nodig is.
En daarbij enkel voor 7 uur ’s morgens en 22 uur ’s avonds. Overdag verdampt het drinkwater/sproeiwater!

2. Douche een of twee minuten korter
Op een zonnige warme dag is het heerlijk om een verfrissende douche te pakken. Bedenk wel dat we gemiddelde circa 8 minuten douchen, wat neerkomt op 70 liter drinkwater. Een of twee minuten korter maakt al verschil.  

Kijk hier voor meer bruikbare tips om zelf zuinig met water te zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *