September, de ‘r’ weer in de maand!?

September - eikels | zuinigmetwater

September! De meteorologisch herfst is vandaag nazomers warm begonnen. De ‘r’ zit weer in de maand, echter de ‘r’ van veel regen laat voorlopig op zich wachten. Volgens weersvoorspellingen blijven we de komende weken te maken houden met zonnige droge perioden. De droogte uit juli en augustus zet zich hiermee mogelijk voort in september, waarbij het watertekort waarschijnlijk verder zal oplopen.

Korte terugblik op augustus

Augustus was na juli opnieuw een droge en warme maand. Met de eerste week van augustus zelfs temperaturen van ver boven de 30 graden Celcius. Het gevolgen van het watertekort zijn overal zichtbaar. Rivieren die uitzonderlijk laag staan, minder scheepvaart, verzilting, dieren die het moeilijk hebben om water en voedsel te vinden.
Maar het heeft toch flink geregent!?  De buien van de afgelopen weken hebben enkel de bovenste grondlaag weer vochtig gemaakt.  Natuurgebieden en grasvelden die leken op savannes  zijn op veel plaatsen dan ook weer mooi groen. Echter de diepere lagen zijn nog steeds erg droog. De hoeveelheid gevallen regenwater was niet voldoende om deze diepere lagen te bereiken, mede de bovenste grondlaag te droog was.
Veel natuur heeft een klap gekregen van de aanhoudende droogte . De buien die de afgelopen dagen gevallen zijn zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat. Alleen enkele maanden dagelijks regen zou helpen het droogte tekort van circa 300 mm op te lossen. 

De natuur heeft het nog steeds moeilijk

Een ander gevolg van de droogte is dat bomen en planten zuinig met hun water om proberen te gaan. Om bijvoorbeeld geen water te verspillen aan vruchten laten bomen, als eiken en beuken, deze al veel te vroeg vallen. Vaak zijn de eikels en beukennootjes dan ook nog niet volgroeid. Een nevengevolg hiervan is dat de wilde zwijnen het nog moeilijker krijgen, aangezien eikels een belangrijke voedselbron is voor wilde zwijnen.
Door de droogte stonden waterpoelen, beekjes en kleine meertjes al vrijwel droog. De kurkdroge grond maakte dat dieren, waaronder zwijntjes, ook al geen insecten  of wormen meer konden vinden. Struiken met bessen, die eveneens een voedselbron zijn voor bepaalde dieren, zijn inmiddels verdroogd. Het worden waarschijnlijk zware tijden voor veel dieren.

De eerste weken van september blijven mogelijk opnieuw droog en zonnig. Blijf daarom bewust van uw waterverbruik. Blijf zuinig met water! En denk daarbij soms ook aan de dieren in en rondom uw huis. U kunt de kraan open zetten voor een glaswater of de koelkast open trekken voor een hapje. Dieren zijn afhankelijk van de natuur. Verspil geen kostbaar drinkwater! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *