Juni 2018 in top 10 droogste maanden sinds 1906

Maand Juni droogte

De maand juni van 2018 was uitzonderlijk droog, hoewel er genoeg water is roepen waterbedrijven toch op om spaarzaam te zijn met water.

Volgens het KNMI is de maand juni, één van de 10 droogste maanden sinds 1906. In de hele maand juni viel er slechts 29 mm neerslag en dat terwijl er normaal gesproken 68mm neerslag valt in dezelfde maand. Afgezien van een lokale onweersbui zal het de komende tijd nog steeds droog en warm blijven. Door de extra droge lucht en bodem schiet het waterverbruik zo’n 40% omhoog.

Hoewel de watervoorraden volzitten willen water bedrijven anticiperen op piekbelastingen. De watervoorraden worden vooral gevuld door grondwater (zon 60%) en 40% uit oppervlakte water zoals het Ijsselmeer. Door het warme weer gaan burgers extra water gebruiken in de ochtend en de avond dit kan gevolgen hebben voor de waterdruk waardoor er bruin water uit de kraan kan komen wanneer dit tijdelijk wegvalt.

De waterbedrijven hebben inmiddels al huishoudens geïnformeerd en gevraagd een handje te helpen, het waterverbruik kan worden vergeleken met file vorming op de snelweg. Als we allemaal tegelijk willen loopt het vast op de snelweg maar wanneer we doseren rijden we sneller, het zelfde geldt voor de waterdruk.

Een paar tips.

1. Tuin
Waterbedrijven adviseren om de tuin alleen sproeien na 22:00 in de avond. Planten die in vaste grond staan zijn vaak diep geworteld en kunnen heel goed met warmte en droogte omgaan, van te veel sproeien kunnen de planten juist lui worden. Planten in de pot verdienen wel extra aandacht omdat deze beperkte wortels hebben. Andere tips, strooi in het voorjaar houtsnippers, compost of cacaodoppen deze houden het vocht vast en als laatste een regenton is altijd handig.

2. Badkamer
Het meeste water wordt verbruikt tijdens het baden, dit geldt ook voor het wassen van kleding en het doen van de afwas. Om druk op het waternetwerk te voorkomen is het beter om max. een 5 min. te douchen i.p.v. een vol gelopen bad te gebruiken en was- en vaatmachines alleen te gebruiken wanneer deze vol zijn.

3. Luxe
Eigenaren van zwembaden doen er verstandig aan minder vaak het water te verversen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *