Gebruik geen giftig bestrijdingsmiddel

Onkruid - Gebruik geen giftig bestrijdingsmiddel

Beperk het gebruik van giftig bestrijdingsmiddel.  U wilt een mooie tuin of schone oprit, zonder onkruid, als paardebloemen of Zuivenblad. Gebruik van een giftig bestrijdingsmiddel als Roundup lijkt dan ideaal. Voor het vernietigen van het betreffende plantje is het inderdaad effectief. Maar de niet direct zichtbare gevolgen zijn vaak schadelijk voor het milieu, dier en mens.

Het middel Roundup wordt op het blad van de plant gespoten, wordt opgenomen en komt in de sapstroom van de plant terecht. Vervolgens doodt het alle uiteinden van de plant, dus blad en wortels. Binnen korte tijd is de grond weer bruikbaar voor herbeplanting.

Het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup wordt dan ook veel gebruikt door de agrarische sector. Landbouwers kunnen het land sneller weer inzaaien. Verder hoeven ze dan in natte tijden niet met machines over het land rijden in natte periodes.
Echter wegen deze voordelen op tegen de schade die de stoffen aanrichten!?

Het gebruik heeft grote invloed op het grondwater. Van nature is grondwater zeer schoon, maar kan worden vervuild middels het oppervlakte water. Dieren als kikker en amfibieën die leven in oppervlakte water betalen deels de prijs. Denkend aan gen aantasting met aangeboren afwijkingen tot gevolg bij kikkers. Maar ook planten die in aanraking komen worden vatbaarder voor ziekten.

Bij ondiepe waterwinning is de kwaliteit minder. Grondwater moet op sommige plaatsen door waterbedrijven al uit diepere putten worden gewonnen. Verder moeten de kwalijke stoffen uit het water worden gezuiverd. Dit brengt logisch ook extra kosten met zich mee, welke aan de consument worden door doorberekend.

Waarom zou u een giftig bestrijdingsmiddel willen gebruiken als het ook schade toebrengt aan dieren en het milieu.  Daarbij zijn er verschillende simpele en milieuvriendelijke manieren om onkruid te bestrijden. Meestal werken de eenvoudige manieren ook prima en doen niet onder aan een giftig bestrijdingsmiddel. Bekijk hier onze lijst met duurzame tips om onkruid aan te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *