Droogte en warmte in juli 2018. Bijzondere beelden!

Warmte en Droogte | zuinigopwater.nl

Juli was enorm zonnig! Na de weinige regen en droogte in de maand juni, was het in juli ook uitzonderlijk droog. Droogte die gepaard ging met zeer hoge temperaturen.  De zomer van 2018 maakt hierdoor grote kans om de warmste zomer te worden sinds 1706. We wachten af wat augustus ons voor weer brengt.

Dat de droogte grote invloed heeft op de natuur kan niemand ontgaan zijn. Na weken geen regenval is alles gort droog. Planten en bomen drogen uit. Dieren kunnen moeilijk drinkwater en voedsel vinden. Soms zelfs met een dodelijke afloop als gevolg.  Ook dieren in en rondom huis, denkend aan bijvoorbeeld vogels en egels. Een simpel bakje water in de tuin kan voor dieren al hun redding betekenen. De paar regen buien  van de afgelopen dagen zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat. Volgens deskundigen moet het minstens enkele weken dagelijks flink regenen om het watertekort en droogte te herstellen .

Alles is dus gort droog in Nederland. Sommige oevers staan zelfs droog. Zo ook langs de rivier de Rijn. Fraaie beeld opname, gemaakt vanuit een drone, geven een goede indruk van de droogte.

Duizenden vlinders op een klein stukje vochtige grond van de Maasvlakte.
Een zeer spectaculair en zeldzaam gezicht!

Volgens Vitens is er minder waterdruk, omdat door de aanhoudende warmte het waterverbruik veel hoger ligt. In Fryslân en Overijssel gaat het om een toename van ongeveer 45 procent. Het record staat op circa 1 miljard liter per dag! Mijd ook zoveel mogelijk watergebruik tussen 6.00 en 9.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur. Tips om  drinkwater te besparen zijn hier te lezen.

Ook de Veluwe is aan het verdrogen. Waterpoelen, beekjes en kleine meertjes staan vrijwel droog. Dieren hebben het heel moeilijk., vooral wilde zwijnen. Door de kurkdroge grond is er geen insect  of worm meer te vinden.

Foto bovenaan pagina:
sfeerbeeld gemaakt langs de rivier de IJssel. Het water van de rivier staat enkele meters lager dan normaal.De weilanden waar normaal koeien vrolijk en vredig staan te grazen zijn verdort. De grond is kurkdroog.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *