Eenvoudige manieren om te besparen op drinkwater

besparen op drinkwater

Drinkwater lijkt oneindig uit de kraan te komen, maar niks is minder waar.  slechts 0,3% van al het water op aarde geschikt voor dieren, planten en mensen. Verschillende landen in de wereld hebben al te maken met droogte en zelfs water te korten. Droogte en water tekort kan grote gevolgen hebben.

Hieronder 10 eenvoudige manieren om zelf te besparen op drinkwater:

1. Repareer lekkende kranen
Door een lekkende kraan stijgt uw waterverbruik onnodig. Al lekt de kraan slechts 1 druppel per minuut, komt dit op jaarbasis neer op circa 100 liter. Zonde toch!?

2. Neem vaker een douche ipv. een bad
In een bad gaat gauw 120 liter water. Voor een douche gaat het verbruik naar ongeveer 70 liter. Voor het waterverbruik is het voordeliger om te douchen.

Daarbij kunt u proberen minder lang te douchen. Stap bijvoorbeeld één minuut eerder de douche uit.

3. Laat water niet onnodig stromen
Ongemerkt laten veel mensen de kraan tijdens het inzepen, tandenpoetsen of scheren onnodig lopen. Zet de kraan pas aan als u daadwerkelijk het water gaat gebruiken. Daarbij kunt u gebruik maken een beker of een besparende kraan.

4. Wassen met een volle trommel
Wasmachines gebruiken relatief veel water en energie. Was daarom alleen als de wasmachine vol zit. Een volle trommel heeft een schoner wasresultaat en het bespaart dus water en energie.

5. Teveel theewater?
Heeft u teveel theewater opgezet of gekookt? Gooi dit niet weg. Laat het afkoelen en bewater bijvoorbeeld uw planten.

6. Glas koud water in de zomer
Het duurt vaak even voordat het water uit de kraan echt koud is. De kraan moet even stromen, omdat het water in de leidingen vaak lauw is. Het water ongebruikt het riool in laten lopen is zonde. U kunt dit water ook opvangen in een emmer of fles, zodat u dit later nog kunt gebruiken voor iets anders.

Uw kunt ook een fles met water in de koelkast leggen, waardoor u ook lekker koud water krijgt.

7. Wachten op warm water
Meestal duurt het even voordat het water uit de kraan warm is. Dit koude/lauwe water uit de kraan kunt u opvangen en ergens anders voor gebruiken. Ditzelfde geldt voor het douchen.

8. Groente spoelen in een bakje
De meeste mensen spoelen/wassen hun groente onder de kraan. Als u meerdere groente hebt overweeg eens een teiltje water. Hierdoor verbruikt u minder water. Daarbij kunt u het water uit het bakje na afloop gebruiken om planten water te geven.

9. Zelf afwassen ipv. vaatwasmachine
Vaatwassers zijn net als wasmachines relatief grote water- en energieverbruikers. U kunt besparen op drinkwater door weer ouderwets met de hand af te wassen  Het waterverbruik van een vaatwasmachine is (zeker bij weinig vaat) aanzienlijk meer.

10. Installeer waterbesparende kranen
Door een oude stortbak, douchekop, of (lekkende) kraan te vervangen kunt u aanzienlijk besparen op drinkwater. Er zijn gevallen waarbij het waterverbruik met circa 30% daalde.

Weet u nog andere manieren hoe we kunnen besparen op drinkwater?  We zijn benieuwd en lezen graag uw tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *